Rosor i alla former är lugnande för Pitta!

Sommaren benämns inom Ayurveda som Pitta-årstid

Vi är många som gillar när sommarvärmen äntligen kommer… Men för personer som domineras av Pitta-dosha, och som har mycket värme i sin kropp, kan sommaren kännas som en plåga. 

När värmen ökar i naturen så ökar även kroppstemperaturen. Och oftast finns missuppfattningen att man då kan svalka sig genom att äta och framförallt dricka iskallt. Men det går tyvärr inte…Bieffekten utav att kyla magen blir att kroppen genast höjer temperaturen i magen igen, eftersom matsmältningen ska ha sin temperatur. Följden blir att man svettas mycket mer. 

SOMMARTIPS!

Med hjälp av Ayurveda-råd kan du känna dig cool hela sommaren! 

Under sommarhalvåret är det bra att undvika det som skapar överhettning i kroppen, så var måttfull med livsmedel och drycker som sura, salta och starka. 

Som till exempel vitlök, lök, alkohol, vin, kaffe, chili, sill, vinäger, inläggningar, starka kryddor (kanske t.o.m. undvika helt om du är grymt varm eller har en brännande känsla i magen).

Tänk svalka i mat och dryck. Drick inte heta drycker nu utan välj avsvalnat Pitta-te, eller t ex te på mynta, färska korianderblad eller korianderfrön och drick ofta under dagen. 

Ta 1/2 – 1 tsk Amalaki-pulver 2 gånger om dagen för att sänka syran i kroppen.

Var också uppmärksam på att inte äta för mycket och för kraftig mat då det är varmt. Matsmältningselden (agni) går ner på sparlåga under den varma delen av året.

Välj fräscha grönsallader, saftiga frukter som t ex papaya, päron, melon, körsbär. Välj lättare typ av mat, helt enkelt.

Använd kokosolja i matlagningen och även för att smörja kroppen med. Kokos ger svalka.

Var måttfull med solen och skydda huvudet mot den starka solen. Vistas gärna i skuggan den varmaste tiden på dagen.

Ett svalkande dopp är superbra en varm sommardag! Bra för både kropp och knopp. Att ta en simtur en tidig morgon eller en sen kväll kan svalka den varmaste Pitta personen.

Fysisk aktivitet är bäst att göra tidigt på morgonen (innan värmen stiger) eller senare på kvällen då det svalnat av ute.

Här får du fler tips som ger svalka. Klicka här!

Jag önskar dig en underbart skön sommar!

Kärlek & kram

Pia Jonna

 

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail