pitta

Sommar = Pitta-årstid
För personer som domineras av Pitta-dosha, d.v.s som har mycket värme i sin kropp, kan sommaren kännas väldigt jobbig. När värmen ökar i naturen så ökar ju även kroppstemperaturen. Oftast finns missuppfattningen att det bästa är att svalka sig genom att äta och framförallt dricka iskallt. Men det går tyvärr inte… Bieffekten utav att kyla magen blir att kroppen genast höjer temperaturen i magen igen, eftersom matsmältningen ska ha sin temperatur. Följden blir att man svettas mycket mer.

Under sommarhalvåret är det bra att undvika det som skapar överhettning i kroppen. Var måttfull med livsmedel och drycker som är sura, salta och starka såsom vitlök, lök, alkohol, vin, kaffe, chili, sill, vinäger, inläggningar, starka kryddor (kanske t.o.m. undvika helt om du är grymt varm eller har en brännande känsla i magen). Tänk svalka i mat och dryck.

Svalkande tips!

Välj avsvalnat Pitta-te, eller t ex te på mynta, kumminfrön, fänkålsfrön, färska korianderblad eller korianderfrön och drick ofta under dagen.

Krydda maten med Pippali-krydda (långpeppar) som är den enda pepparsorten som inte ökar syran/hettan i magen. Den kan med fördel användas även av den som har lätt för att bli för varm av andra pepparsorter.

Ta 1/2 – 1 tsk Amalaki-pulver 2 gånger om dagen. Den örten sänker syran i kroppen.

Ät inte för mycket och för kraftig mat då det är varmt. Matsmältningselden (agni) går ner på sparlåga under den varma delen av året och det är risk att det du överäter kan bli till ama/slagg/toxiner för att du inte kan smälta maten på rätt sätt. Och ät inte alltför sent på kvällen.

Välj mat som fräscha grönsallader. Alla gröna bladgrönsaker är bittra, vilket minskar Pitta-värme i kropp och sinne.

Ät saftiga frukter som t ex papaya, päron, vattenmelon, körsbär, mango o.dyl.

Använd kokosolja i matlagningen och även för att smörja kroppen med eftersom kokos ger svalka. Bra även att smörja huvudet mitt uppe på med kokosolja innan du lägger dig.

Och… förstås… Var måttfull med solen!!! Skydda huvudet med solhatt eller annat. Undvik att vara i solen under den varmaste tiden på dagen. Stanna i skuggan eller inomhus i ett svalt rum..

Ta svalkande dopp och simma i havet, sjön, älven eller skogstjärnen! Superbra för både kropp och knopp. Särskilt tidig morgon och sen kväll, vilket bäst svalkar en varm Pitta person.

När det gäller fysisk aktivitet så gör det tidigt på morgonen, innan värmen stiger eller senare på kvällen då det svalnat av ute.

Rosor i alla former är lugnande för Pitta!

Ta väl hand om dig i sommar så kan du se fram emot en skön höst med balans i kropp och sinne.

Allt gott till dig!

Kärlek & kram

Pia Jonna Ludvigsson – dipl. ayurvedisk hälsovägledare/terapeut på AyurVeda Livsbalans AB i Karlstad.

Klicka här för att komma till fler Pitta-produkter i vår webshop!

DELA
Facebooktwitterpinterestmail