Rosor i alla former är lugnande för Pitta!

Sommar = Pitta-årstid

För personer som domineras av Pitta-dosha, och som har mycket värme i sin kropp, kan sommaren kännas väldigt jobbig. När värmen ökar i naturen så ökar även kroppstemperaturen. Och oftast finns missuppfattningen att man då kan svalka sig genom att äta och framförallt dricka iskallt. Men det går tyvärr inte… Bieffekten utav att kyla magen blir att kroppen genast höjer temperaturen i magen igen, eftersom matsmältningen ska ha sin temperatur. Följden blir att man svettas mycket mer.

SOMMARTIPS!

Under sommarhalvåret är det bra att undvika det som skapar överhettning i kroppen, så var måttfull med livsmedel och drycker som sura, salta och starka. Som till exempel vitlök, lök, alkohol, vin, kaffe, chili, sill, vinäger, inläggningar, starka kryddor (kanske t.o.m. undvika helt om du är grymt varm eller har en brännande känsla i magen). Tänk svalka i mat och dryck.

Drick inte heta drycker nu utan välj avsvalnat Pitta-te, eller t ex te på mynta, kumminfrön, fänkålsfrön, färska korianderblad eller korianderfrön,  och andra svalkande kryddor och drick ofta under dagen.

Krydda maten med Pippali-krydda som är stark i munnen men blir söt i magen. Pippali (långpeppar) är den enda pepparsorten som inte ökar syran/hettan i magen, och kan med fördel användas även av den som har lätt för att bli för varm av andra pepparsorter.

Ta 1/2 – 1 tsk Amalaki-pulver 2 gånger om dagen för att sänka syran i kroppen.

Var också uppmärksam på att inte äta för mycket och för kraftig mat då det är varmt. Matsmältningselden (agni) går ner på sparlåga under den varma delen av året och det är risk att det du överäter kan bli till ama/slagg/toxiner för att du inte kan smälta maten på rätt sätt. Välj lättare typ av mat, helt enkelt och ät inte alltför sent på kvällen.

Välj mat som t.ex. fräscha grönsallader och minns att alla gröna bladgrönsaker är bittra, vilket minskar Pitta-värme i kropp och sinne.

Ät saftiga frukter som t ex papaya, päron, vattenmelon, körsbär, mango o.dyl.

Använd kokosolja i matlagningen och även för att smörja kroppen med. Kokos ger svalka. Bra även att smörja huvudet mitt uppe på med kokosolja innan du lägger dig.

Och… förstås… Var måttfull med solen!!! Och skydda huvudet mot den starka solen med solhatt eller annat. Bäst är att undvika solen och vistas i skuggan den varmaste tiden på dagen.

Ett svalkande dopp i havet, sjön, älven eller skogstjärnen är superbra en varm sommardag! Bra för både kropp och knopp. Att ta en simtur en tidig morgon eller en sen kväll kan svalka den varmaste Pitta personen.

När det gäller fysisk aktivitet så är det bäst att göra det tidigt på morgonen, innan värmen stiger eller senare på kvällen då det svalnat av ute.

Ta väl hand om dig i sommar så kan du se fram emot en skön höst med balans i kropp och sinne.

Allt gott till dig!

Kärlek & kram

Pia Jonna Ludvigsson – dipl. ayurvedisk hälsovägledare/terapeut på AyurVeda Livsbalans AB i Karlstad.

Klicka här för att komma till fler Pitta-produkter i vår webshop!

 

 

 

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail