kaphaKapha, den tunga doshan

Kapha betyder “det som klibbar”. Slemmet i mage, lungor och huvud. Kapha-doshan sköter smörjningen, skapar växande, utveckling och består av vatten som gör att allt växer och jord som ger stabilitet. Det är Kapha-dosha som ger kroppen dess styrka, motståndskraft, smörjer lederna och skyddar slemhinnorna från uttorkning.

Kapha-dominerad person i balans: Lugn, trygg, tolerant, förlåtande, stabil, harmonisk, kärleksfull, lär långsamt men minns bra, har långsam matsmältning och rörelsemönster, klarar att hoppa över måltider, bra sömn, kraftig kroppsbyggnad, tendens till övervikt, stark motståndskraft.

Överskott i Kapha kan ge: Slembildning, övervikt, stelhet, trögstartad i aktivitet, tungsinthet, girighet, bundenhet till människor, saker och vanor, svårt att komma igång på morgonen, stannar gärna uppe till sent på kvällen, känner motstånd till förändring, känner motstånd till fysisk aktivitet m.m.

Kapha i naturen är dominerande när det är vått och kyligt ute (tidig vår, snösmältning). Men också regntunga kyliga dagar och nätter.

Under dygnet är Kapha-tiden på morgonen 06.00 – 10.00 och på kvällen 18.00 – 22.00.

När det är Kapha-årstid, mars – juni, då ökar Kapha i allt runt omkring oss och därmed också i oss själva. Och mest kännbart är det här för personer som har mycket Kapha (vätska, tyngd) i sin kroppskonstitution. Men alla kan påverkas, men olika mycket.

Alla tre doshorna: Vata, Pitta, Kapha finns i allt och alla, hela vår natur kan förstås med hjälp av dom. Men deras inbördes fördelning är olika och ska vara olika beroende på var och i vad eller vem de finns.

 

  © AyurVeda Livsbalans AB 2021

 

DELA
Facebooktwitterpinterestmail