kaphaKapha, den tunga doshan

Kapha betyder “det som klibbar”. Slemmet i mage, lungor och huvud. Sköter smörjningen, skapar växande, utveckling och  består av vatten som gör att allt växer och jord som ger stabilitet. Det är Kapha som ger kroppen dess styrka, motståndskraft, smörjer lederna och skyddar slemhinnorna från uttorkning.

Kapha-dominerad person i balans: Lugn, trygg, tolerant, förlåtande, stabil, harmonisk, kärleksfull, lär långsamt men minns bra, har långsam matsmältning och rörelsemönster, klarar att hoppa över måltider, bra sömn, kraftig kroppsbyggnad, tendens till övervikt, stark motståndskraft.

Överskott i Kapha kan ge: Slembildning, övervikt, stelhet, trögstartad i aktivitet, tungsinthet, girighet, bundenhet till människor, saker och vanor.

Kapha i naturen är dominerande när det är vått och kyligt ute (tidig vår, snösmältning). Men också regntunga kyliga dagar och nätter.

Under dygnet är Kapha starkast under den fuktigaste tiden, på morgonen 06.00 – 10.00 och på kvällen 18.00 – 22.00.

När det är  Kapha i årstid, väder eller dygnstid, så ökar Kapha i allt runt omkring oss och därmed också i oss själva. Mest kännbart är det för personer som har mycket Kapha (vätska, tyngd) i sig naturligt, men alla påverkas, men olika mycket.

Alla tre doshorna: Vata, Pitta, Kapha finns i allt och alla, hela vår natur kan förstås med hjälp av dom. Men deras inbördes fördelning är olika och ska vara olika beroende på var och i vad eller vem de finns.

 

  © AyurVeda Livsbalans AB 2020

 

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail