pittaPitta, den varma doshan

Pitta betyder “det som kokas”. Eld och värme, finns i varma vätskor som blod och matsmältningsvätskor. Pitta omvandlar maten till näring och idéer till verklighet. Pitta innehåller även vatten som är temperaturjusterare.

Pitta-person i balans är: företagsam, stark och orädd, föredrar utmaningar, harmonisk och glad, kärleksfull, har skarpt och strukturerat intellekt, lätt för att uttrycka sig, tappar humöret under stress, god matsmältning i balans, stark hunger och törst,  ogillar sol och värme, medelstor kroppsbyggnad.

Överskott i Pitta kan ge: Magkatarr, inflammationer, allergier, hudbesvär, irritation, ilska, otålighet, envishet, dominans, diarré, värmeöverkänslighet.

Personer med mycket hetta i kroppen försöker oftast att svalka sig genom att äta och framförallt dricka kallt. Bieffekten utav att kyla magen är att kroppen genast höjer temperaturen i magen igen, eftersom vi är automatiskt inställda på 37 grader. Ett effektivare sätt att slippa bli för varm är att dricka rumsvarmt vatten med tillsatta svalkande kryddor, t ex kummin, koriander, läkemalva m.fl. Även Pitta-te, förstås…

Alla tre doshorna: Vata, Pitta, Kapha finns i allt och alla, hela vår natur kan förstås med hjälp av dom. Men deras inbördes fördelning är olika och ska vara olika beroende på var och i vad eller vem de finns.

 

 © AyurVeda Livsbalans AB 2021

DELA
Facebooktwitterpinterestmail