AMALAKI – lugnar ner och neutraliserar syranivåerna i kroppen

Lånad bild

 

I den ca 3000 år gamla ayurvediska skriften Charaka Samhita, som är Ayurvedas äldsta kända skrift, beskrivs Amalaki som en av de bästa och starkaste örterna.

Amalaki eller indiskt krusbär används för att lugna ner och neutralisera syranivåerna i kroppen. Örten räknas även in bland världens mest C-vitaminrika frukter.

HJÄLPER MAGE /TARM

Amalaki används även för att stärka matsmältningen och hjälper kroppen att ta upp t. ex mineraler, aminosyror och stödjer upptaget av järn.

Ett bra näringsupptag stärker kroppens förmåga att omvandla maten till energi och en bra matsmältning skapar ett starkt immunförsvar.

Inom ayurveda anser vi att en bra matsmältning är nyckeln till ett friskt liv. Därför läggs alltid stor vikt vid att magen måste fungera optimalt.

Och vad innebär optimalt tänker du… Jo, det innebär att avföringen kommer direkt på morgonen då du stigit upp, alltså INNAN du ätit frukost.

Avföringen ska vara “bananformad”. Inte vara lös, splittrad eller hård.

Är den inte “bananformad” så är det ett tecken på att det finns någon obalans i kroppen.

Så tänk på att det är en bra indikation att vara uppmärksam på hur avföringen ser ut och hur magen känns. Det kan ju vara även en tillfällig obalans.

Lös, varm och splittrad tyder på ett överskott av Pitta.

Hård och torr på överskott av Vata.

Tung, kladdig och långsam kan tyda på ett överskott av Kapha.

Eftersom Amalaki är en ört som har så många fantastiska egenskaper så ingår även Amalaki i Chyavanprash, Trifala och flera andra ayurvediska örttillskott.

SÅ HÄR KAN DU DOSERA: 1/2 – 1 tsk Amalakipulver i lite avsvalnat vatten, morgon + kväll.

Eller enligt ordination du fått av Ayurvedisk hälsovägledare eller ayurvedisk läkare.

© AyurVeda Livsbalans AB 2020

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail