Chyavanprash 

Från september och ända fram till maj äter jag alltid Chyavanprash. Jag har gjort så under många, många år nu. Bland annat var det Chyavanprash  som hjälpte mig att bygga upp mitt immunförsvar efter långvariga sjukdomar. Och i början åt jag året om eftersom mitt immunförsvar var så kört i bott efter många år av sjukdom.

Men givetvis är det inte bara Chyavanprash som hjälpt mig. Jag har ändrat på oerhört mycket i mitt liv. Och det var när jag började leva enligt ayurveda för 13 – 14 år sedan som jag började att må bättre och bättre.

För det som jag gillar mest med ayurveda är att denan hälsolära ser till helheten. Allt vi gör och upplever har betydelse. Vi måste veta vår kroppstyp och när vi vet det kan vi följa de livsstilsråd som gäller. Och få balans i kropp och själ.

Se till att ha regelbundna mat och sovtider, äta kroppstypsanpassad kost, vara noga med att få tillräckligt med sömn varje natt, se till att få stunder med vila och återhämtning.

Det finns ju ingen quickfix inom ayurveda och det är rätt skönt tycker jag. Och så gillar jag att det finns förklaringar på varför saker och ting blir på ett visst sätt. Orsak och verkan är en viktig del.

Och då vi långsiktigt ändrar på det som inte är bra för oss och istället skaffar oss vanor och beteenden som gynnar livet och livsglädjen så bygger vi sakta men säkert också upp ett bra immunförsvar.

Vad är Chyavanprash?  

 • Chyavanprash är en klassisk blandning baserad på ett mycket gammalt recept, och är känt som en supermedicin för att stärka vår motståndskraft. Det är en frukt och örtpasta med en krämig konstistens.
 • Chyavanprash hjälper mag/tarm funktionen och genom det stärks även immunförsvaret. Ett enkelt och bra val för den som vill slippa vinter och vårförkylningar.
 • Men givetvis kan ingen uppnå hälsosamma effekter om vi i övrigt stressar, sover dåligt, hoppar över måltider, äter skräpmat osv…
 • Huvudingrediensen i Chyavanprash är Amalaki, som är en krusbärsliknande frukt. Den är syrabalanserande för kroppen och innehåller 10 ggr mer C-vitamin än apelsin.
 • C-vitamin, råsocker, ghee (renat smör) samt honung hjälper kroppen att ta till sig nyttigheterna som de övriga ca 50-tal läkeörterna innehåller.

Effekter på kroppen

 • Chyavanprash är ett kosttillskott som ayurvedautövare har använt i flera tusen år. Chyavanprash = Rasayana och som betyder föryngrande. Alltså ända in på cellnivå.
 • Blandningen är gjord av naturliga örter och frukter.
 • Tillverkad av naturligt växande, obesprutade råvaror. Ej bestrålade och utan konsistensgivare, konserveringsmedel eller färgämnen.
 • Förbättrar immunförsvaret, skyddar kroppen från infektioner av virus, bakterier och svamp.
 • Hälsosam för andningssystemet, speciellt för lungorna.
 • Matsmältningen förbättras genom att syrahalten balanseras.
 • Med bättre näring i kroppen får man också bättre energi till hjärta och hjärna, vilket hjälper minne och koncentration.
 • En föryngrande Rasayana. En potent antioxidant som ger ungdomlighet och ett långt liv.

Chyavanprash är ett kosttillskott och ska inte ersätta nyttig mat.

Rekommendationen är att äta Chyavanprash från september och fram till maj, om du inte fått andra ordinationer.

P.S. Ni är många som skriver till mig och undrar varför Chyavanprash är så söt. Ja, det kan tyckas underligt med socker i produkter som anses som de bästa som finns för att stärka immunförsvaret.
Men svaret på det är följande: Sockret gör att vitaminer, antioxidanter och annat nyttigt lättare och snabbare tas upp av kroppen.
Ayurveda kallar det för anupana, ungefär “tillgänglig” på svenska. En ört som klassas som anupana kan hjälpa en annan ört att göra bättre verkan.
Amalaki, som det är mest av i chyavanprash är en anupana och tillsammans med råsocker blir det bättre effekt på alla andra ingredienser.

Ha det gott!

/ Pia Jonna Ludvigsson

diplomerad hälsovägledare/terapeut på AyurVeda Livsbalans AB i Karlstad.

© AyurVeda Livsbalans AB 2021.

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail