Drick varmt (kokt) vatten och hjälp kroppen att ta bort toxiner/ama. 

Ayurveda råder oss att dricka kokt vatten på morgon för att starta magen och få igång tarmen.

Det är även bra att dricka kokt vatten mellan måltiderna. Och också att välja kokt/avsvalnat vatten som måltidsdryck i stället för kolsyrad dryck eller isvatten. Det kalla hämmar matsmältningen och det varma hjälper till att skrapa bort ama/toxiner som på sikt kan skapa sjukdom.

OBS! Beroende på om kroppskonstitutionen är Vata, Pitta eller Kapha har det stor betydelse hur varmt vattnet bör vara, hur mycket man bör dricka och hur ofta.

Vata-personer kan dricka ganska varmt, (lagom utan att bränna sig förstås). Varma drycker värmer en frusen Vata-person gott. Och de personerna kan ofta ha svårt att få behålla vätskan. Ett tips är att tillsätta några saltkorn i vattnet.

Pitta-personer behöver dricka svalare och mer rumstempererade drycker. Eftersom Pitta-personer är varma så gäller det att inte tillföra mer värme. Det finns också många svalkande kryddor som går att använda i vattnet och som tar ner kroppsvärmen.

Kapha-personer behöver vara försiktiga och dricka mindre mängd eftersom de lätt samlar på vätska i kroppen. Och vattnet måste vara varmt (kokt)  för att hjälpa matsmältningen och den något tröga tarmfunktionen.

Sedan beror det förstås på hur mycket obalanser som finns i kroppen och om det finns mycket toxiner/ama. Och vi är ju en blandning av doshor. Känner du dig osäker på vad som gäller för dig?

Rådfråga en ayurvedisk hälsovägledare eller ayurvedisk läkare så det blir rätt för just dig.

Hos AyurVeda Livsbalans AB kan du boka tid för hälsokonsultation.

/ Pia Jonna Ludvigsson – dipl. Ayurvedisk hälsovägledare / terapeut på AyurVeda Livsbalans AB

© AyurVeda Livsbalans AB 2020

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail