Kryddor som finns i vår webshop!

Inom Ayurveda har smaker en väldigt stor betydelse för att vi ska få balans i kropp och sinne. För det är inte bara vad det smakar i munnen som har betydelse utan främst det som händer i magen, i förbränningen. Det är där som det sker saker som har betydelse. 

Under tusentals år har Ayurveda använt kryddor, ört-teer och läkeörter för att läka och balansera.

Här ska det nu handla om peppar-sorter och på vilket sätt de skiljer sig åt och på vilket sätt de används för respektive dosha.

Jag börjar med svartpeppar som är en verkningsfull krydda och som använts ofta även här i väst. Den innehåller piperin, som förbättrar näringsupptaget från kosten och då även förbättrar upptaget av ayurvediska örttillskott.

Svartpeppar är bra för Kapha-personer, de har oftast en trögare matsmältning och mår bra av att ta hjälp av stimulerande kryddor och örter för att förbränningen ska fungera optimalt.

Det räcker att strö en nypa svartpeppar på maten vid lunch och middag. 

Även Vata-personer kan använda svartpeppar men var försiktig eftersom det är en stark krydda och som också fungerar uttorkande. Vilket ju Vata-personer måste undvika. Prova dig alltid fram och känn efter hur just DU reagerar.

Varma Pitta-personer däremot ska INTE äta svartpeppar! De ska välja Pippali (långpeppar). Den kryddan är stark i munnen men blir söt i magen, i förbränningen. För Pitta-personer är det viktigt att mat och dryck alltid har en mild smak. De bör utesluta mat som innehåller chili eller andra starka kryddor.

Vata-personer kan också använda Pippali med känn alltid efter så att det passar för just Dig och din blandningar av doshor.  

Kram

Pia Jonna Ludvigsson – dipl. ayurvedisk hälsovägledare/terapeut

© AyurVeda Livsbalans AB 2021

DELA
Facebooktwitterpinterestmail
Tagged with →