Tisdag den 27 november och i morse var det -8 grader. Solen har gnistrat i frosten och det har verkligen varit vackert ute.

Jag har funderat en del idag, på hur olika vi hanterar kyla kontra värme. Inom ayurveda vet vi att beroende på kroppstyp så reagerar vi olika på temperaturer, val av mat, aktivitet, stress osv.
Så mina funderingar idag har handlat en hel del på det här med vinterbad som nu blivit så populärt och så rätt! Filmsnuttar som visas på facebook och böcker om vinterbadare som finns att köpa nu lagom till jul.

För en tid sedan såg jag en film om en ung kvinna som i filmen säger att hon måste bli vän med vintern, ”face the winter”, helt enkelt. I filmen klär hon av sig plagg efter plagg med varma kläder innan hon slutligen försiktigt stiger ner i det iskalla vattnet.

När jag såg filmen tänkte jag, oj undrar om jag skulle kunna göra detta??? Nej, jag tror knappast att det är särskilt troligt 😉 Dock gav hon mig en tankeställare. Kanske kan även jag ”face the winter” och få mer acceptans för den årstiden?
Då, när jag såg filmen och det fortfarande var + grader dock ändå kallt ute så sa jag till min man att kanske, kanske är det möjligt! ”Face the winter, utmana sig och gå utanför the comfort zone osv.
Men så långt som till vinterbad…?

Neej då… Jag började med min gräns! Tänkte duschen… Duscha kallt! Så sakta, sakta började jag med en sådan simpel sak som att avsluta den varma duschen med iskallt vatten. Löjligt litet steg för den som är varm men stort för mig! Och det skulle inte ha varit möjligt för 8 – 10 år sedan och mer då jag hade ett enormt Vata-överskott efter långvarig sjukdom och ALLTID frös.

Så vinterbad… För vem? Kanske ändå ayurveda har svaret!

För kanske det inte är så enkelt så att alla kan eller mår bra av att bada ute på vintern.
För mig och alla er andra som har väldigt mycket Vata i kroppen och som älskar värme, och som aldrig blivit så varma så vi lidit av det. Vi kanske, när allt kommer omkring, inte ska bada ute på vintern! Kanske bara att acceptera att den som vinterbadar har mycket Pitta (värme och hetta) i sin kropp och som snabbt får upp värmen igen. Lite av sig självt. Så där självklart.
Dock är det också självklart är det upp till var och en att prova.

Men det ÄR svårare för Vata-personer att återfå kroppsvärmen. Det hör till vanligheten att personer med Vata i sin kropp måste hålla sig igång för att få och behålla värme. Stannar personen upp och blir stillasittande eller stående ute i kylan så blir det svårt om inte helt stört omöjligt att få upp kroppsvärmen igen. Det är det som oftast gör att vi med mycket Vata tröttar ut oss själva och har så svårt att få till vila och återhämtning. Det känns ju så skönt när kroppen är igång och är varm.

Så kontentan av denna text blir att trots att jag äter och dricker enligt min kroppstyp så har jag stora svårigheter att få upp kroppstemperaturen då jag blivit kall.

Kan bara konstatera att vinterbad inte lockar mig alls. Så det får vara för min del. Men mirakel kan ju ske och allt är ju möjligt…

Däremot ska jag välkomna vintern och njuta av det som är. Fortsätta att klä mig i termobyxor, varm täckjacka och alltid bära mössa, vantar och vira in halsen i en tjock och go halsduk. Välja att promenera istället för att sätta mig i en kall bil, om det är möjligt.
Även tänka på att inte dra in för mycket kall luft i halsen eftersom det inte gör min känsliga hals gott alls. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Sänka axlarna och ta det lugnt även då det är svinkallt ute.
Njuta av att solen skiner från en blå himmel. Och… intala mig själv att det är ok att tycka mer om sommaren än om vintern.

Och du…Stanna upp en stund och känns efter vem DU är som person! Känn efter hur DU reagerar på värme kontra kyla.

Kram & kärlek

// Pia Jonna

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail