“All sjukdom uppstår genom obalanser i matsmältningen” – Charaka Samhita.

Inom ayurveda är en bra och väl fungerande matsmältning förutsättningen för att vi ska hålla oss friska genom livet. Det är i magen alla problem börjar. Agni är benämningen på de automatiska system som tar hand om maten och försörjer kroppen med allt vi behöver.

Ayurveda lär oss att kroppen består av sju vävnader (grundläggande delar av kroppen som på sanskrit kallas dhatu). Vävnaderna får sin näring i en bestämd ordningsföljd där var och en har sina egna enzymer som förändrar och förfinar näringen till nästa vävnad som står på tur. När vi ätit en måltid bryts den ner i magsäcken till en slemmig massa, vilket tar tre till fyra timmar. Därefter förs den vidare till levern där den spjälkas och bryts ner ytterligare, för att sedan via blodkärlen försörja kroppens vävnader.

Om vår matsmältning inte bryter ner maten ordentligt eller om någon vävnad är försvagad så förbränns födan för dåligt och det bildas restprodukter, dessa kallas ama (slagg,toxiner). Ama som bildas i tarmsystemet någon enstaka gång utgör ett mindre problem, men fortsätter vi att hindra magen att förbränna optimalt så sprids slaggprodukterna ut i kroppen och hindrar ett bra flöde i kroppens kanaler. Det blir inflammationer som vi håller igång genom att fortsätta våra misstag.

Alla kroppens celler har sitt ursprung i det vi ätit eller druckit, och har vår agni förbränt födan optimalt så blir resultatet perfekt för vår kropp. Det är när vi stört vår agni så mycket så att den inte förmår att göra ett bra arbete som vi grundlägger sjukdomar. Hur effektiv din förbränning är avgör om det ska bli perfekt näring eller om en del ska bli ama. En bra matsmältning, en stark agni, är det som avgör din hälsa och livslängd.

De ayurvediska läkarna, vaidyas, har i generationer sökt orsaken till sjukdomar genom lagen om karma. Att det som sker måste ha en orsak innan. Om sjukdom uppstår finns en orsak. Slutsatsen är att grundorsaken till sjukdomar är att vi har problem med att bryta ner födan.

Ayurveda definierar tre olika kroppstyper: Vata, Pitta, Kapha som är olika varandra främst för att de förbränner maten olika. Det innebär att vi måste fokusera på hur vår förbränning är konstruerad och på vilket sätt vi äter. Det viktigaste är att vi gör så bra val som möjligt för den agni vi föddes med.

  • Vata-personer har känslig matsmältning
  • Pitta-personer har stark matsmältning
  • Kapha-personer har långsam matsmältning

Inte heller finns någon värdering som gör att den ena kroppstypen är bättre eller sämre, utan de har sina fördelar och nackdelar. Det är inte heller så att t ex alla Kapha-personer har likadan förbränning utan inom varje grupp finns också variationer. Varje person måste lära känna sig själv. Hos en ayurvedisk hälsorådgivare eller läkare kan du få hjälp med att identifiera din egen blandning av Vata, Pitta, Kapha.

Givetvis finns det inom ayurveda även generella råd för att få en bra förbränning, vissa rutiner är viktiga för alla. Som nämnts tidigare, är det viktigt att äta med rätt intervaller eftersom maten bryts ner under tre – fyra timmar efter att vi ätit. Under tiden ska vi inte fylla på med mera mat. Det är som när du bakar en sockerkaka, du öppnar inte ugnsluckan efter halva tiden och häller i mera smet.

Mattiderna och sovtiderna är viktiga, det beror på att vi genom evolutionen är anpassade till den natur som vi är en del utav. Förbränningen är hög mitt på dagen och går på sparlåga under nattens första del, då cellerna får sin näring. Äter vi för sent eller lägger oss för sent så stör vi det arbetet.

Om vi tuggar maten för dåligt eller äter för snabbt så minskar energiupptaget i maten men blodsocker och insulin ökar. Äter vi oss för mätta så kan inte magsäcken “knåda” maten ordentligt.

Anledningen till att ama i sin tur ger inflammationer är att kroppens immunförsvar försöker göra sig av med ama, eftersom det inte är vävnadernas naturliga byggstenar. Inom ayurveda ses inflammation som en naturlig reaktion på det tillståndet som personen befinner sig i.

Även vår västerländska sjukvård har på senare tid börjat intressera sig för så kallad låggradig inflammation som sjukdomsorsak.

Ayurvedas lösning på problemet är att stärka agni, för utan en stark förbränning kan ingenting försvinna ut ur kroppen. Ama har ingen annan väg ut än genom den väg den kom in, alltså tillbaks till tarmsystemet och den naturliga vägen. Det är inget som sker på en enda detoxbehandling någonstans utan det handlar om en strikt förändring av rutiner och en kunskap om vad varje person ska välja respektive välja bort.

Några allmänna ayurvediska råd för en bra förbränning:

  • Var noga med mattiderna; äta huvudmålet mitt på dagen och ett lättare mål på kvällen
  • Var noga med sovtiderna; lägg dig senast klockan 22.00
  • Ät inte stora portioner; vänj dig successivt vid att ta mindre mängd mat
  • Välj ofta grönsaker, bär, fisk; välj ekologiskt
  • Välj de klassiska indiska kryddorna; gurkmeja, ingefära, bockhornsklöver m. fl
  • Välja mat för din egen kroppstyp
  • Ät inte kött, ost, yoghurt och annan tung mat på kvällen och undvik kolhydrater då.

 

 © AyurVeda Livsbalans AB 2019

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail