top of page
Information om Ayurvediska ört-tillskott

Syftet är att hjälpa kropp och sinne att hitta tillbaka till sin friska balans.

Inom Ayurveda finns tusentals medicinska örter. Örterna är inte detsamma som mediciner, utan kan sägas vara ”koncentrerad föda”. Syftet med dessa kosttillskott är att hjälpa kropp och sinne att hitta tillbaka till sin friska balans, inte att göra jobbet åt immunförsvaret.

De Ayurvediska örterna tas från hela växten. Äkta Ayurvediska kosttillskott är helt örtbaserade, syntetiska ämnen är inte Ayurveda. Om man jämför så används i den västerländska medicinen enbart de aktiva substanserna, som dessutom ofta framställs syntetiskt. Ayurveda visar att hela växten behövs för att verkan ska bli perfekt, det minskar risken för biverkningar. Principen är att ”naturen tänker lika överallt”.

När du hamnat i obalans och får ett örtpreparat så är det för att läka kroppen på en inre nivå, att få kroppen att minnas sin egen inneboende intelligens. Genom att avsluta misstagen, ta bort det som ger dig obalans, och tillsätta bra vanor och de örtpreparat som just du behöver, så vänder livsvägen från motvind till medvind.

Ibland kan läkningen gå fort, men oftast känner sig den som börjar äta örter lite piggare och problemen försvinner efter en tid, nästan utan att hon eller han tänker på att det har hänt. Det är också vanligt att det kommer en period när man upplever att man mår sämre igen. Men all förändring kan skapa någon form av abstinens. Även en förändring till det bättre.

Vissa örtpreparat kan du behöva använda flera månader eller år för att få full effekt. Då kan det vara bortkastade pengar om du slutar för tidigt. Kom ihåg att Ayurveda visdomen inte lovar att du ska kunna ta ett piller eller en vitaminblandning som är smartare än din kropp och gör dig frisk.

Din kropp är perfekt och gjord för att du ska leva ett bra och lyckligt liv.  Ayurvedisk örtmedicin hjälper din kropp att hitta sina egna självläkande resurser.

Rocks-of-Balance

Doseringsråd av pulver: ½ – 1 tsk blandat i vatten eller mjölk 2ggr/dag. Dosering av tabletter står på burkens etikett. En del ört-tillskott kan även blandas med honung eller ghee.

Och som alltid med Ayurveda så beror det på vem som äter örten. Vata-personer ska alltid ta den mindre mängden och Kapha-personer den större mängden. Är du osäker på vilken mängd just du behöver så är det bättre att börja med en liten mängd och sedan öka på om det behövs.

OBS!

Om du fått annan dosering från Ayurvedisk läkare eller Ayurvedisk hälsovägledare är det självklart den rekommendationen som du ska följa.

Ört-tillskott: Om
bottom of page