CHYAVANPRASH

Chyavanprash är en klassisk frukt- och örtpasta med krämig konsistens. Blandningen är baserad på ett mycket gammalt recept och är känt som en supermedicin för att stärka vår motståndskraft. Ayurvedautövare har använt denna frukt- och örtpasta i flera tusen år.

Chyavanprash tillverkas av naturligt växande, obesprutade råvaror. Ej bestrålade och utan konsistensgivare, konserveringsmedel eller färgämnen.

Huvudingrediensen i Chyavanprash är Amalaki som innehåller 10 ggr mer C-vitamin än apelsin samt är syrabalanserande för kroppen.

Sammanlagt innehåller Chyavanprash ca 50-tal läkeörter och råsocker, ghee, sesamolja och honung som hjälper kroppen att ta till sig nyttigheterna som de övriga innehåller.

* Chyavanprash hjälper mage/tarm funktionen och genom det stärks även immunförsvaret.

* Förbättrar immunförsvaret, skyddar kroppen från infektioner av virus, bakterier och svamp.

* Hälsosam för andningssystemet, speciellt för lungorna.

* Matsmältningen förbättras genom att syrahalten balanseras.

* Med bättre näring i kroppen får man också bättre energi till hjärta och hjärna, vilket hjälper minne och koncentration.

* Chyavanprash är en Rasayana, vilket betyder föryngrande. En potent antioxidant som ger ungdomlighet och ett långt liv.

Att äta Chyavanprash är ett enkelt och bra val för att slippa vinter och vårförkylningar. Men givetvis går det inte att  uppnå alla dessa fantastiska effekter för den som i övrigt lever ett ohälsosamt liv.

Chyavanprash är ett kosttillskott och ska inte ersätta nyttig mat.

Rekommendationen är att äta Chyavanprash från september och fram till maj, om du inte fått andra ordinationer.

Kan tas tillsammans med kokt varm mjölk eller kokt vatten.

Dosering:

Vuxna: = ca 1 tsk 2 ggr/dag. (Vissa Vaidyas, ayurvediska läkare, rekommenderar intag enbart på morgon, 15 minuter före frukost).

Barn: 0-1 år = 1/2 krm 2 ggr/dag

Barn: 1-5 år = 1 krm 2 ggr/dag

Barn: 6-12 år = 1/2 tsk 2 ggr/dag

OBS! Spara gärna de här doseringstipsen! 

 

Pia Jonna Ludvigsson

 © AyurVeda Livsbalans AB

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail