Ghee (eller Ghi stavningen kan variera) renat smör, anses vara särskilt bra att tillföra kroppen för att hålla vårt inre välsmort. Det här fettet förbränns lättare i levern och ger inte Ama (slagg) eller fettavlagringar i blodkärlen. Ghee har en renande inverkan på de födoämnen den blandas med och hjälper till i näringsupptagningen och tarmfunktionen, lösgör ama/slagg ur kroppen.

Ghee balanserar Vata och Pitta och i små mängder även bra för Kapha, (det är i alla fall bättre att använda ghi än oljor och margarin). Ghee är en naturlig antioxidant och är också rikt på A, D och E-vitamin. Det är lättsmält för kroppen i och med att det svårsmälta kaseinet tagits bort. Ghee kan användas på smörgås och i matlagning, precis som smör. Till bakning är dock vanligt smör bättre eller om man hellre vill använda t ex rapsolja.

Så här gör du:

Smält ½ kg normalsaltat eller osaltat smör i en tjockbottnad, rymlig kastrull, utan lock på svagaste värme. Låt det sjuda på ½ – 1 tim på svagaste värme. Osaltat smör blir färdigt på kortare tid än normalsaltat. (Jag brukar lägga i två paket åt gången och öka på tiden. Då har jag ghee så att det räcker ett tag…)

Först blir det ett skum. Vita fällningar flyter successivt upp till ytan. När det stått en tid kan du skumma av dem, men vänta helst till att du ser att det inte kommer upp mer från botten. Skummet på ytan har då blivit mindre fluffigt och blir lättare att ta bort. Sila gärna genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunde skumma bort. Ju renare ghee desto bättre. (Jag brukar använda ett tunt genomskinligt gardintyg som jag klipper bitar av).

Den vassleliknande bottensats som bildas i kastrullen ska du inte ta med! När det svalnat av lite häller du det renade smöret försiktigt på en eller flera burkar med lock. Om du låter smöret stå på för länge kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare. Det är OK! Men vidbränd, brun ghee är däremot oanvändbar.

Eftersom ghee är en så ren produkt är den mycket hållbar och kan förvaras i rumstemperatur. Men gör du mycket åt gången är det bra att förvara en del i kylskåpet. Hur väl den håller sig beror på hur välgjord/ren den är.

Några fler användningstips!

* Använd 2 tsk ghee/måltid. T ex på det färdigkokta riset, över grönsakerna, i bulgur, på smörgås m.m.

* Använder du olivolja om du steker mat kan du blanda med lite ghee så ”stänker och sprätter” det mindre.

* Om man bränt sig fungerar det utmärkt om man smörjer på ghee direkt.

* Använd ghee på huden vid irritation.

* På små bebis-stjärtar som blivit röda hjälper det att smörja ghee. Där inga salvor hjälpt så försvinner det röda under en natt med hjälp av ghee.

* Man kan smörja ghee i ögonvrån och på ögonlocken på kvällen om man är trött i ögonen. (Viktigt då att smöret är osaltat).

* Smörja i näsan vid förkylning. På bebisar och småbarn kan man stryka på ovansidan näsan så släpper slemmet lättare.

* I underlivet kan man smörja ghee om det känns irriterat där.

/

Pia Jonna Ludvigsson, dipl. ayurvedisk hälsovägledare/dipl. terapeut inom ayurvediska behandlingar.

 

 

DELA
Facebooktwitterpinterestmail