Kitchari

Receptet är för 2 personer.

Ingredienser: 0,5 dl skalade gula mungbönor, drygt 2 dl vatten, ½ dl basmatiris, ½ tsk salt, ½ tsk mald ingefära, 2 krm senapsfrön, 2 tsk ghee, knappt 1 tsk gurkmeja, 1 krm hing med bockhornsklöver, 1 krm kanel, 1 krm mald koriander, ½ tsk fänkålsfrön, 1 krm mald kardemumma, ½ tsk spiskummin. 

Ev. kan du även ta med lök eller purjolök.

Så här gör du:

Blötlägg mungbönorna i minst 4-5 timmar. Koka upp dom. Häll av vattnet och skummet och skölj. Du kan göra denna procedur med att koka upp och skölja två gånger.

Därefter så kokar du upp bönorna igen. Tillsätter saltet och låter bönorna sjuda i ca 20 minuter. Basmatiriset sköljs och kokas i en separat kastrull.

Fräs sedan kryddorna lätt i lite ghee eller olivolja och häll sedan kryddblandningen i mungbönorna och låt dem koka med. Blanda i valfria hackade grönsaker och låt dem koka med beroende på koktid. Låt dom inte bli överkokta.

När allt kokat klart och du lagt upp på din tallrik, droppa då gärna över färskpressad citron, vilket förhöjer smaken ytterligare.

Om du äter Kitchari som en detox-kur är rekommendationen att äta det under 1 vecka. 

För personer med mycket KAPHA i sin kroppskonstitution är det bra att ta lite extra ingefära och tillsätta lite svartpeppar.

För personer med mycket PITTA är det bra att minska på ingefära och utesluta senapsfrön och hing.

För personer med mycket VATA är det bra att minska till 1 krm gurkmeja. Lägg gärna även en klick ghee på maten innan du äter.

Var försiktig med alla former av detox om du är en person som har Vata-konstitution. Och detox-kurer överlag kan vänta tills vi kommer in i mars och Kapha-årstiden. 

Och för att få rätt svar vad som gäller för just dig så kontakta och rådfråga en Ayurvedisk hälsovägledare eller Ayurvedisk läkare.

Lycka till!

/ Pia Jonna – dipl. ayurvedisk hälsovägledare/terapeut.

© AyurVeda Livsbalans AB 2021

DELA
Facebooktwitterpinterestmail