Kitchari

kitchari

Kitchari

Receptet är för 2 personer.

Ingredienser:

0,5 dl mungbönor, drygt 2 dl vatten, ½ dl basmatiris, ½ tsk salt, ½ tsk mald ingefära, 2 krm senapsfrön, 2 tsk ghee, knappt 1 tsk gurkmeja, 1 krm hing med bockhornsklöver, 1 krm kanel, 1 krm mald koriander, ½ tsk fänkålsfrön, 1 krm mald kardemumma, ½ tsk spiskummin.

 

Så här gör du:

Blötlägg mungbönorna i minst 6 timmar. Koka upp dom. Häll av vattnet och skummet efter första uppkokningen och skölj. Koka upp bönorna igen. Tillsätt saltet och låt sjuda i ca 20 minuter. Basmatiriset sköljs och kokas i en separat kastrull.

Fräs kryddorna lätt i ghee och häll kryddblandningen i mungbönorna och låt dem koka med. Blanda i valfria hackade grönsaker och låt dem koka med beroende på koktid. Låt dom inte bli  överkokta.

När allt kokat klart och du lagt upp på din tallrik, droppa då gärna över färskpressad citron, vilket förhöjer smaken ytterligare.

Om du äter Kitchari som en detox-kur är rekommendationen att äta det under 1 vecka.

För personer med mycket KAPHA är det bra att ta lite extra ingefära och kanske tillsätta lite svartpeppar.

För personer med mycket PITTA är det bra att minska på ingefära och utesluta senapsfrön och hing.

För personer med mycket VATA är det bra att minska till 1 krm gurkmeja. Lägg gärna även en klick ghi på maten innan du äter.

 

© AyurVeda Livsbalans AB 2019

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail