De flesta mår bra av att äta vegetariskt. Är du ovan kan det vara lämpligt att byta ut dina animaliska maträtter mot vegetarisk mat en måltid i veckan till en början.

Det finns gott om protein i bönor och linser. Det vegetariska proteinet är också mer lättillgängligt för kroppen. Om vi äter animaliskt protein så kan vi bara tillgodogöra oss ca 20 % av proteinet. Det innebär att vi måste äta en större måltid om vi äter kött mot om vi äter t ex bönor och linser för att få samma effekt för kroppen.

Ett utdrag från Wikipedia: Vitamin B12. Det enda ämne som kött innehåller som inte går att ersätta vegetariskt är vitamin B12. För lakto-ovo-vegetarianer är detta inget problem eftersom det även finns i både hönsägg och komjölk. Äter man däremot en helt vegetabilisk kost måste B12 intas annan väg vanligtvis via kosten, med laboratorieframställt B12, i form av berikade vegetariska matprodukter, kosttillskott och i viss mån även groddar. Alger har även visat sig innehålla biologiskt aktivt B12, men rekommenderas inte i stora intag på grund av deras höga jodhalter. Vitamin B12 återfinns i växtprodukter efter bakteriell kontamination eller som resultat av fermentering men det är ifrågasatt om dessa mängder är tillräckliga.

 

Dal, är en typisk indisk rätt som serveras till ris och grönsaker. Dal och ris i samma måltid ger ett fullständigt protein. Man utgår från ett grundrecept och sedan varierar man det med olika kryddblandningar osv. och får på så sätt olika smaker och rätter.

Dal – grundrecept

För 2 personer behövs:

1 dl skalade mungbönor
vatten till kokning
1 tsk salt

Så här gör du:
När du kokar upp bönorna i vatten bildas det ett vitt skum. Häll av skummet och det första kokvattnet. Koka upp bönorna i nytt vatten och häll av det också. Koka sedan bönorna i ytterligare ett vatten. Till 1 dl bönor behövs ca 2 1/2 dl vatten. Låt bönorna koka sakta under lock i 15-20 minuter.

OBS! Bönor är i regel Vata höjande. De kan ge gaser i magen. Skalade mungbönor är den bönsort som är bäst från Vata synpunkt. Bra också för Pitta och Kapha.

 Dal med churna

Churna är den kryddblandning som används i matlagningen eller strös över maten för att balansera respektive dosha. Den finns i tre varianter: Vata-churna, Pitta-churna och Kapha-churna.

I Ayurveda Livsbalans butik i Karlstad, säljs även färdiga kryddblandningar, Vata, Pitta, Kapha ifall man inte vill blanda själv. Dessa kryddblandningar kommer från Ayur-Veda AB i Markaryd.

För 2 personer behövs:

1 dl mungbönor
1 tsk churna
1 klick ghi

Gör så här:
Koka bönorna enligt grundreceptet. Krydda med 1 tsk churna och en klick ghi på slutet. Mycket bra för alla doshor.

Banan-dal med curry

För 2 personer behövs:

1 dl mungbönor
1 msk ghi
2 tsk curry
1 banan

Gör så här:
Koka bönorna enligt grundreceptet. Värm försiktigt ghi och curry. Skär bananen i skivor och låt den fräsa med. Rör ner blandningen i bönorna och lår koka samman några minuter. Bra för Vata.

Alla recept och beskrivningar är hämtade ur Cecilia Kjerrulfs bok Ayurvedisk vegetarisk kokbok som tyvärr är väldigt svår att få tag på numera.

 

DELA
Facebooktwitterpinterestmail