Mungbönssoppa- Proteinrik vegetarisk mat

Recept beräknat för 2 personer:

Så här gör vi:

Börja med att blötlägga ¾ dl gula skalade mungbönor i ca 4 timmar.
Häll av vattnet och skölj noga.
Koka upp och häll bort vattnet och skölj noga igen. Lägg i mungbönorna i kastrullen och häll på 2,5 dl vatten och tillsätt ½ tsk salt, 1/4  tsk gurkmeja, 1 nypa hing och 1 kanelstång och låt detta koka i ca 20 minuter.

Under tiden, hacka ½ liten lök (vi föredrar rödlök), 1,5 – 2 cm färsk ingefära (eller mald) och 1 vitlöksklyfta. Fräs alltsammans lätt i ghee eller olivolja.
Tillsätt gärna ca 1 msk pumpakärnor och några kardemummakapslar som får fräsa med.
Därefter tillsätts 1/4 – ½ tsk av vardera malda kryddor: koriander, kummin,  pippali fänkål och ½ krm muscotnöt.

Kryddorna kan och ska varieras efter tillgång och smak och beroende på kroppstyp, Vata, Pitta eller Kapha.

Pitta-personer ska undvika vitlök, starka och värmande kryddor. De ska  istället alltid välja Pippali. Pitta-personer bör alltid minimera eller utesluta hing, lök, vitlök, salt.

Vata behöver mera fett så det är ok att ta mer av det och ta mindre av gurkmeja.

Kapha-personer, som har en trögare och långsammare förbränning, mår bra av aromatiska och starkare kryddor.

Till sist, lägger du t. ex i några delade körsbärstomater och ett litet knippe haricots vert.

När allt detta fräst klart så häller du det över i kastrullen med mungbönorna. Sedan tillsätter du ca 1 msk färdigkokta kikärtor.

Strö gärna över hackad färsk basilika, persilja och liknande härliga örter och rikligt med pressad citron.

Och för att måltiden ska bli ännu mer komplett så ta gärna en macka med ghee till soppan om du känner för det.

Oj, tänker du när du läser igenom receptet… Det här var krångligt och verkar ta tid. Men nej, faktiskt så går det väldigt lätt. Du har god tid på dig att göra i ordning alla ingredienser under tiden som mungbönorna kokar. Det som är viktigt att komma ihåg och som behöver förberedas är ju att lägga mungbönorna i blöt innan.

Med mungbönssoppa och alla kryddor som stärker matsmältningen kommer du att hålla dig mätt länge. Dessutom ger det ett lugn i magen eftersom allt är vällagat.

Har du inte provat den här maträtten så gör det och lägg märke till hur du och din mage mår.
De flesta mår bra av att äta den här typen av vegetarisk mat. Är du ovan kan det vara lämpligt att byta ut dina animaliska maträtter mot vegetarisk mat en måltid i veckan till en början.
Det enda ämne som kött innehåller och som inte går att ersätta vegetariskt är vitamin B12.

Smaklig måltid!

© AyurVeda Livsbalans AB 2021 Pia Jonna & Lennart

DELA
Facebooktwitterpinterestmail