MUNGBÖNSSOPPA- Proteinrik vegetarisk mat

Pitta-personer bör minimera eller utesluta hing, lök, vitlök, salt).

Recept beräknat för 2 personer:

Så här gör vi:

Börja med att blötlägga ¾ dl gula skalade mungbönor i ca 4 timmar.
Häll av vattnet och skölj noga.
Koka upp och häll bort vattnet och skölj noga igen. Lägg i mungbönorna i kastrullen och häll på 2,5 dl vatten och tillsätt ½ tsk salt, 1/4  tsk gurkmeja, 1 nypa hing och 1 kanelstång och låt detta koka i ca 20 minuter.

Under tiden, hacka ½ liten lök (vi föredrar rödlök), 1,5 – 2 cm färsk ingefära (eller mald) och 1 vitlöksklyfta. Fräs alltsammans lätt i ghee eller olivolja.
Tillsätt gärna ca 1 msk pumpakärnor och några kardemummakapslar som får fräsa med.
Därefter tillsätts 1/4 – ½ tsk av vardera malda kryddor:
koriander, kummin,  pippali  fänkål och ½ krm muscotnöt.

Kryddorna kan och ska varieras efter tillgång och smak och beroende på kroppstyp, Vata, Pitta eller Kapha. Vitlök, starka och värmande kryddor ska bort för Pitta, och Vata kan ta lite mer fett och undvika gurkmeja.

Till sist, lägg t. ex i några delade körsbärstomater (ca 3-4 st) och ett litet gäng haricots verts.
När allt detta fräst klart så hälls det över i kastrullen med mungbönorna.
Tillsätt ca 1 msk färdigkokta kikärtor.
Strö gärna över hackad färsk basilika, persilja och liknande härliga örter. Pressa rikligt med citron över.

Gärna även lite riven parmesan som kan strös över soppan. Och lägg därtill ett gott hembakt bröd och bred på ghee så blir måltiden komplett.

Det kan verka som att den här maträtten tar tid men det hinns lätt med att göra i ordning övriga ingredienser under tiden som mungbönorna kokar.

Med mungbönssoppa och alla de matsmältningsstärkande kryddorna så blir det en komplett måltid som man står sig väldigt länge på. Dessutom ger det ett lugn i magen eftersom allt är kokt.
Har du inte redan provat den här maträtten så gör det och lägg märke till hur du och din mage mår.
De flesta mår bra av att äta vegetariskt. Är du ovan kan det vara lämpligt att byta ut dina animaliska maträtter mot vegetarisk mat en måltid i veckan till en början.
Det enda ämne som kött innehåller och som inte går att ersätta vegetariskt är vitamin B12.

© AyurVeda Livsbalans AB 2020 Pia Jonna & Lennart

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail