Nässelsoppa

Nässelsoppa – Till 4 personer

Recept

2 liter små nässlor eller toppskott av nässlor

1 ½ liter vatten

2 msk rumsvarmt smör eller helst ghee

3 msk vetemjöl alternativt mandelmjöl

2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong

½ -1 tsk salt

1 krm svartpeppar eller långpeppar, Pippali (för Pitta-personer).

ev. ½ dl vispgrädde.

Nässlor kan plockas lite överallt där de växer (undvik förstås att plocka vid vägen samt gödselstacken). Plocka eller klipp små fina nässlor eller späda toppskott av lite större.

Lägg nässlorna i en rymlig bunke fylld med kallt vatten. Vispa runt med handen så att de sköljs ordentligt. Ta bort eventuella grova stjälkar.

Ta upp nässlorna och lägg dem i en kastrull och slå på 1 ½ liter vatten.

Koka under lock i 15 minuter. Sila av spadet och ställ det åt sidan.

Häll gärna nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten, vilket ger soppan mer färg.

”Krama ur” nässlorna och hacka dem med kniv. Knåda ihop en ”kula” av rumsvarmt smör eller ghee och mjöl i en kopp.

Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta. Lägg även i den hopknådade smörmjölkulan och låt den smälta under omrörning.

Koka allt i 4-5 minuter och lägg sedan i nässlorna och kanske en gräddskvätt. Smaka sedan av med salt och peppar.

Avnjut soppan som den är eller lägg till ägghalvor och ett gott bröd.

Smaklig måltid!

/ Pia Jonna

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail