Hjälp kroppen att komma igång igen efter vintern med en lättsmält men matig hirssallad.

Hirs och röda linser ger en skön mättnadskänsla tack vare protein och fiber. Bladgrönt och betor stöder levern och kroppens matsmältning och kryddorna i dressingen hjälper till att stimulera förbränningen.

Välj gärna ekologiska produkter och har du möjlighet kan du också ta vara på det gröna som börjar spira i naturen under våren. Varför inte prova maskrosblad, ramslök och brännässlor? Se bara till att du vet vad du plockar och att växterna inte är besprutade.

Varm grön hirssallad

(Bra för Pitta och ännu bättre för Kapha)

grön hirssallad

Recept och foto Jenny D’Souza

Räcker till ca 4 portioner

Ingredienser
2 dl hirs
1 dl röda linser
2 st stjälkar selleri, skivade
2 st salladslökar, skivade
1 st polkabeta (eller rödbeta), riven
2 dl grönkål, hackad
3 dl ruccola

Dressing
1,5 tsk senap
0,5 dl kokt varmt vatten el äppeljuice
0,5 tsk pippali
1,5 tsk fänkålsfrö
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk salt

Till servering
olivolja
pumpafrö

Gör så här:
1. Häll hirs och linser i en gryta. Täck med vatten och låt koka upp. Häll av vattnet.
2. Tillsätt ca 5 dl nytt vatten och låt koka upp igen. Sänk värmen och låt koka ca 10 min.
3. Stäng av värmen och låt stå 10-15 min tills linserna och hirsen är genomkokta.
4. Hacka och skiva grönsakerna och tillsätt dem (utom ruccolan) till grytan och låt dem ånga med en stund så att de blir genomvarma.
5. Blanda ihop dressingen och häll över den varma salladen. Tillsätt ruccolan och blanda noga. Servera genast och ringla ev lite olivolja och strö lite pumpafrön över salladen.

TIPS! 
Vill du ha en mildare smak kan du halvera mängden kryddor i dressingen.

 

© AyurVeda Livsbalans AB 2020

 

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail