Paneer- indisk färskost

Paneer – indisk färskost – beräknad för 2 personer (Bra för Vata och Pitta).

Ingredienser:

1,5 liter Lantmjölk ej homogeniserad

1 pressad citron

1 dl vatten

Det du behöver för att tillaga är en stor gryta, en kökshandduk. ett durkslag.

Börja med att du lägger durkslaget över vasken. Lägg sedan handduken över durkslaget. Häll mjölken i grytan. Koka upp mjölken långsamt under omrörning tills den börjar bubbla. Då häller du ihop vatten och citron och häller i gradvis tills mjölken börjar skära sig och bilda klumpar. Fortsätt omrörningen vid lätt kokning tills vätskan börjar klarna. När du är färdig så häller du i vätskan och ostmassan i durkslaget med handduken. Låter vätskan rinna undan. Spolar sedan av ostmassan med kallt vatten för att den ska svalna lite och att citronsmaken sköljs bort. Sedan flyttar du ostmassan mitt i handduken och pressar ur vattnet genom att vrida handduken. När du har fått ur så mycket vätska som det går, så lägger du ostmassan på ett skärbräda eller en tallrik och låter den svalna.

Den här osten ska helst ätas helt färsk och nylagad men kan även sparas någon dag i kylen.

Det här är ett bra proteintillskott då man äter vegetarisk mat. Och det är definitivt inte så krångligt som det verkar…

Vi använder den själva när vi gör olika typer av grytor t. ex en grönsaksgryta och liknade rätter.

 

© AyurVeda Livsbalans AB

 

 

 

DELA
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail